Afvallen kan soms heel lastig lijken. Minder calorieën eten kan leiden tot gewichtsverlies, maar dat betekent niet dat alle calorieën hetzelfde zijn.
Sommige voedingsmiddelen, zoals volle yoghurt, kokosolie en eieren, helpen bij gewichtsverlies. Maar andere voedingsmiddelen, vooral bewerkte en geraffineerde producten, kunnen je doen aankomen.
En niet alle voedingsmiddelen die zich voordoen als ‘gezond’ of vetarm maken waar wat ze beweren.
Hier zijn 5 voedingsmiddelen die je moet vermijden als je probeert af te vallen.
Dit artikel vind je misschien ook interessant: 23 afval tips die echt werken
1. Bewerkt voedsel
Deze categorie omvat bewerkt vlees, verpakte snacks en ingeblikt voedsel op siroop.
“Sommige voedingsmiddelen ondergaan een lage verwerkingsgraad die hun voeding niet beïnvloedt, zoals het invriezen van fruit en groenten. Andere voedingsmiddelen zijn meer bewerkt en bevatten suiker, zout en / of vet.
Ultraverwerkte voedingsmiddelen kunnen toegevoegde zoetstoffen, emulgatoren, conserveermiddelen, kleuren, kunstmatige smaakstoffen, enz. Bevatten.
In een poging om dit soort geïndustrialiseerde voedingsmiddelen beter te laten smaken bevatten veel producten ook overmatige hoeveelheden zout, suiker en vet, die deze voedingsmiddelen verleidelijker maken. Dit kan leiden tot overeten en uiteindelijk tot gewichtstoename want deze zeer bewerkte voedingsmiddelen spreken onze smaakpapillen aan en maken het moeilijk om slechts één portie te eten.
2. Geraffineerde granen
Deze categorie omvat wit brood, witte rijst en veel gebakken producten
Voor veel mensen zijn witte rijst, pasta en ontbijtgranen dagelijkse kost. Maar de geraffineerde granen in deze voedingsmiddelen zijn verwerkt op een manier die vezels en belangrijke voedingsstoffen verwijdert. En laat je niet beetnemen door verrijkte granen, dit zijn meestal geraffineerde granen waaraan een aantal voedingsstoffen zijn toegevoegd (meestal B-vitamines). Het belangrijkste is dat vezels niet worden toegevoegd, en minder vezels in voedsel betekent dat je je minder vol voelt, waardoor het gemakkelijker is om te veel te eten.
Omdat er weinig tot geen vezels in zitten, worden geraffineerde granen veel sneller verteerd dan volle granen zoals haver en volkorenbrood. Dit kan een piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken die na verloop van tijd een negatief effect op je lichaam kan hebben.
3. Voedingsmiddelen en dranken met toegevoegde suiker
Deze categorie omvat dranken met fruitsmaak, sportdranken, gewone frisdrank, met suiker gezoete yoghurt, sommige kruiden, sommige pastasauzen uit een pot en sommige saladedressings
Suiker kan in je dieet sluipen via enkele van de meest onwaarschijnlijke voedingsmiddelen. Fabrikanten voegen vaak suiker (in de vorm van rietsap, vruchtensapconcentraat, glucose-fructosestroop en meer) toe aan alledaagse voedingsmiddelen zoals yoghurt, fruitsappen, pastasaus, saladedressings en ketchup. Zelfs het vetarme voedsel dat gericht is op mensen die willen afvallen compenseren meestal met toegevoegde suiker om ze smakelijker te maken.
Onderzoek suggereert dat een dieet met veel overtollige suiker kan bijdragen aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Vergeet ook drankjes niet: suikerhoudende dranken kunnen ook een rol spelen bij obesitas en obesitas-gerelateerde gezondheidsproblemen.
Afhankelijk van hoe je het consumeert kunnen zelfs de natuurlijke suikers in vruchtensap leiden tot gewichtstoename als je er mee overdrijft. Vruchtensap bevat de vullende vezels en de pulp van het fruit niet meer, wat er normaal gezien voor zorgt dat je lichaam de suiker trager opneemt.
4. Vettig en gefrituurd voedsel
Deze categorie omvat gebakken kip, fastfoodversies van hamburgers en pizza
Naast het feit dat het één de meest calorierijke voedingsmiddelen zijn suggereert onderzoek dat als regelmatig vettig gefrituurd voedsel eet, je risico op diabetes type 2 en hartaandoeningen groter kan worden.
Hoewel we aanraden om vettig voedsel links te laten liggen, willen we er ook nog eens even op wijzen dat dat gezonde onverzadigde vetten uit noten, zaden, avocado’s en vette vis een essentieel onderdeel vormen van een gebalanceerd dieet.
5. Alcohol
Deze categorie omvat bier, wijn en sterke drank
Vaak wordt de invloed van alcohol op het gewicht over het hoofd gekeken. En hoewel matige alcoholinname niet aan obesitas wordt gelinkt, worden “zwaar drinken en binge drinken” geässocieerd met een verhoogd lichaamsgewicht.
Alcohol levert ongeveer 7 calorieën per gram. Dat is meer dan koolhydraten en eiwitten.
We zeggen niet dat je nooit een glas wijn of een feestelijke mojito kunt drinken, maar elke avond één of enkele drankjes consumeren kan het moeilijker maken om af te vallen. En niet alleen door de extra calorieën uit de alcohol, maar omdat je dronken wordt, waardoor je remmingen wegvallen en je meer eet dan je van plan was.
Conclusie
Je hoeft niet per se een specifiek voedingsmiddel uit je dieet te verbannen. Een slimme, gezonde manier om minder calorieën te eten is door minder voedingsmiddelen te eten die weinig voedingswaarde hebben, zoals die in dit artikel beschreven werden. Kies in plaats daarvan voor voedzame voedingsmiddelen die veel vitamines, mineralen, vezels en andere gezonde voedingsstoffen bevatten voor het aantal calorieën.
Plaats een reactie