Vandaag gaan we ons terug focussen op voeding.
Deze challenge is geen gedetailleerd dieetplan of fitnessplan, maar ik wil toch nog enkele tips meegeven die je kunnen helpen.
Kies wanneer mogelijk voor onbewerkte natuurlijke voeding.
We hebben tegenwoordig zoveel keuze in de supermarkt, maar weet je eigenlijk wel wat er allemaal in die producten zit? Ik in ieder geval niet.
Je kan een voorgemaakte maaltijd kopen met wat ingrediënten die je niet kent. Gemodificeerd dit, carbonaat dat, E-nummers, … Of je kan zelf een lekker gerecht klaarmaken en dan weet je exact wat er in zit.
Het gaat erom dat je nadenkt over waar je eten vandaan komt.
Nu… Ik zou willen dat ik kon zeggen dat alles wat ik koop natuurlijk, onbewerkt en biologisch is, maar dan zou ik liegen.
Maar om nog eens terug te komen op het idee om kleine doelen te formuleren van dag twee. Je kan kleine aanpassingen in je dieet maken door meer en meer voor natuurlijke onbewerkte voeding te kiezen.
Je relatie met eten
Als je aan deze challenge meedoet heb je momenteel waarschijnlijk niet de allerbeste relatie met eten.
Het ene dieet verbiedt dit en het andere zegt dat weer iets anders niet goed is voor je. En Jarenlang van dat gedoe zorgt voor een ongezonde relatie met voeding.
Dus vanaf vandaag wil ik dat je werkt aan een gezonde en positieve relatie met eten.
De kans is groot dat je bent opgegroeid in een familie waar je je bord moest leeg eten.
En het volgende ken je waarschijnlijk ook wel. Je probeert op je eten te letten. En dan komt er die zaterdagavond, je verliest je zelfcontrole en een paar plakken cake en een zak chips later zit je met een schuldgevoel.
Of het is wekelijkse frietdag op het werk en je kan het toch niet laten om mee te eten. Shit, weer lukt het niet om gezond te eten.
Of heb je wel eens stiekem iets gegeten waarvan je niet wou dat iemand het zag?
Herken je dit?
Dat is geen positief gedrag. En het is tijd om te veranderen.
Laten we ons eten terug leren appreciëren. Je hebt het tenslotte nodig om te overleven.
Even de mist in gaan met ongezond eten is niet zo erg als je misschien had gedacht! Je kunt dit “uitglijdertje” gebruiken om de draad nog beter op te pakken en zelfs te blijven afvallen! Zo, dat scheelt een hoop schuldgevoel niet?
Je zou jezelf niet moeten straffen of boos moeten worden op jezelf omdat je even los bent gegaan. Geniet van je eten. Ook als het even ongezond is. Niemand is perfect. Die ene avond gaat er niet voor zorgen dat al je inspanningen voor niks waren.
Er is niks mis met af en toe een zakje chips knabbelen of genieten van een ijsje. En je zou je nooit schuldig moeten voelen omdat je uit gaat eten met vrienden en je eten is bijvoorbeeld met boter bereid.
Het is trouwens algemeen geweten dat jezelf alle zoetigheden en lekkernijen ontzeggen gewoon niet houdbaar is. Net als bij de meeste dingen heb je een evenwicht nodig. Je moet soms junkfood kunnen eten. Je moet soms even pauze nemen van gezond eten. En je gewicht zal nog steeds in orde komen. Belooft.
Daarom kan je beter de 80/20 regel toepassen. Het principe is dat je 80% van de tijd gezond eet, waardoor je voor 20% kunt genieten van je favoriete lekkernijen. Zo creëer je een veel betere relatie met voeding.
Om hier het meeste uit te halen kan je best het grootste deel van de 80% op weekdagen toepassen. Het is dikwijls makkelijker om gezond te eten van maandag tot vrijdag en dan kan je jezelf trakteren in het weekend.
Maar omdat je 80 procent van de tijd gezond eet, betekent dat niet dat je de overige 20 procent moet gebruiken om jezelf vol te proppen met ongezonde dingen.
Je zal misschien ook verrast zijn dat je na vijf dagen gezond eten helemaal geen zin hebt in een met suiker overgoten dessert.
Plus, soms kan het handig zijn om je 20% op te sparen, voor als er tijdens de week een slippertje is, zoals een onverwachte lunch met vrienden of collega’s.
de 80/20 regel werkt omdat het onrealistisch en demotiverend is om te denken dat je nooit meer van bepaalde lekkere voedingswaren kunt genieten om af te vallen en je gewicht te behouden. Met deze aanpak zouden er geen “slechte” voedingsmiddelen moeten zijn en zal er geen schuldgevoel verbonden zijn aan het genieten van lekkernijen.
Geniet ook van je eten. Heb je de gewoonte om onbewust en gedachteloos te eten, of eet je altijd snel? Neem de tijd om te vertragen bij het eten. Probeer echt de tijd te nemen voor een maaltijd. En probeer ook aandacht te besteden aan de smaak, geur en textuur van je eten.
Als je vragen hebt, stel ze dan in de Eeuwig Slank Facebook groep.
Tina.